VKE-NELSON Római fürdő kerékpártúra – 2013

Posted on Posted in Programok, Túra

VKE-NELSON Római fürdő kerékpártúra
Időpont: Június 16.
Az útvonal:
Vonattal Várplotára, majd bringával haza:
Várpalota-Királyszállás-Tés- Római-fürdő-Eplény-Lókút-Vp.
Táv: kb 70km
Gyülekező: 7:30-tól a Vasútállomás előtt
Indulás: 8:00-kor
Túravezető: Prókai Attila (70/505-7417)
Nehéz, hosszú túra, és a vízvételi lehetőségek korlátozottak. Kérjük erre mindenki fokozottan figyeljen oda, illetve készüljön fel.
Aki csatlakozna, legyen szíves szándékát szombat estig jelezni telefonon, vagy e-mailban,kisbub@gmail.com

Mindenkit szeretettel várunk!

A Római fürdő:

A Bakony kiterjedt erdőségei hajdan betyárok, bújdosók, szegénylegények számára nyújtott menedéket, rejtekadó hajlékot, szűkös, de az éhenhalástól megmentő táplálékot. Ma a bakancsos és kerékpáros turisták, hétvégi kirándulók, teljesítménytúrázók, vártúrázók paradicsoma.
A Gaja-patak közel 2 km hosszú, mély és meredek falú szurdokvölgye, vízeséssel. A leszakadó magas mészkőfalak között a Római-fürdőként ismert vízesésben ömlik alá a víz. A szurdok látványossága mellett geológiai érdekességként a völgyoldalban nyíló Savanyú Jóska-barlang, a patakszinten kezdődő szűk forrásbarlang és egy pusztuló mésztufa képződmény figyelhető meg. A közelben találjuk a Vadalmás, más néven Szerelem forrást.
A vízesés az országos kék túra útvonalán található
A Római fürdő jelzett turistaúton közelíthető meg gyalogosan vagy hegyikerékpáron velünk…

Tés:

Tés országos hírnevét elsődlegesen hatlapátú szélmalmainak köszönheti. A Bakony egyik legmagasabban fekvő települése Várpalotától északnyugati irányba, a Keleti-Bakony legnagyobb kiterjedésű fennsíkján található. 465 m tengerszint feletti magasságban.
Az ide látogató turistáknak és utazóknak üdítően kellemes tiszta levegőt, páratlanul szép erdei sétákat, gyönyörű kirándulóhelyeket és kiváló vadászati lehetőséget kínál a táj.
Büszkeségünk a két értékes szélmalom, amely hazánknak is fontos ipari műemlékei közé tartozik. Jelenleg múzeumként várja a látogatókat a kovácsműhellyel egyetemben, ahol eredeti szerszámokkal és a kovács mesterség “fogásaival” ismerkedhetnek meg az érdeklődők.