Ébred a Balaton! – 2014

Posted on Posted in Programok, Túra

Tavaszköszöntő kerékpár túra a Veszprémi Kerékpáros Egyesület szervezésében.

Az útvonal: 

Veszprémből Szentkirályon keresztül a bringaúton legurulunk Balatonalmádiba. Innen a Balatoni bringakörutat használva Balatonfüredre megyünk. Útközben rövid pihenő az Alsóörsi mólónál.  Csopakot érintve érkezünk Arácsra, majd Füredre.

A Tagore sétányon röviden megemlékezünk a Noszlopy Gáspár emléktáblánál. Azért röviden, mert utána belépünk a Hatlépcsősbe egy valamire. Sör, bor, jaffa, velőspirítós…  Fakultatív választás szerint.  Miután jól bepunnyadtunk felmegyünk az Ófaluba és az Arácsi úton indulunk Csopak felé. Eddig a szokásos, klasszikus füredi kört nyomjuk, de itt belekerül egy kis csavar. Csopakról a Petőfi utcán jutunk el Paloznakig. Pontosan a stáció tetejénél bukkanunk rá a falura, de továbbra is fent maradunk a hegyen és úgy menetelünk Lovasra.

Tiszta időben a kilátás a tóra folyamatosan pazar élményt nyújt. Ráadásul a környék televan mandulafával, aminek virágzását is jó eséllyel elkaphatjuk.  Lovasról egy ugrás Alsóörs, ahol May János, a szabadságharc honvéd századosának emléktáblájánál megpihenünk, és feltöltődünk egy kicsit. Most jön a legjobb rész! Ugyanis nem Római úton megyünk át Káptalanra, hanem felette.

Van egy szuper kis utca közvetlenül a hegy oldalában, ami átvisz a Káptalani gyermektáborhoz. Az elején kissé meredek, de megéri felmászni, mert /szerintem/ a környék legszebb panorámájával rendelkezik. Ráadásul a tetőről sokáig csak gurulunk lefele. Káptalanfüreden rövidítünk, és nem megyünk le Almádiba, hanem átvágunk egy dombon ami után máris a hajdani Veszprém-Almádi vasút  vonalán találjuk magunkat. Ezen a nyomon csatlakozunk be a Vödörvölgyi kerékpárútba, és máris Veszprémben vagyunk.

A táv:   

55 Km. 95%-ban aszfaltozott úton. 5%-ban jó minőségű murvás úton.

A túra könnyű, laza tempójú lesz. A Balaton ébredésének megcsodálása a célja. Ám mivel 55 km-s a táv, nem árt kicsit fejben is rákészülni. Továbbá pár szelet csokit és egy kulacs vizet érdemes hozni. Több helyen is pótolhatjuk készleteinket.  Senkit sem hagyunk el, és senkinek sem kell erőn felül teljesíteni azért, hogy tartsa a tempót a csapattal.

Az indulás

Március 15. 10:00-kor.  Veszprém Nelson Bike Kerékpárszaküzlet.  Almádi út 40.

Várható visszaérkezés Veszprémbe  kb.15:00  óra.

Túra szervező:  VKE-NELSON Veszprémi Kerékpáros Egyesület.

Túravezető:  Varga Elemér

érdeklődni: 0630-9017-340

Túránk a Nelson cégcsoport támogatásával valósulhat meg.

Noszlopy Gáspár honvédőrnagy, kormánybiztos.

1848-49-ben voltak csaták, hadi események a Balaton partján is , hiába: „Föltámadott a tenger,…” Maga Petőfi is megfordult március idusán errefelé. Füreden azonban sokan –az időt mulatva múlatva – tudomást sem vettek addig erről. Egészen addig, míg Noszlopy Gáspár szabadcsapatai élén meglepetésszerűen partra nem szállt a Kisfaludy gőzhajó fedélzetéről, hogy a haza védelmére egyesüljön a Veszprém megyei szabadcsapatokkal. Noszlopy egyébként a magyar ügy hőse, igazi hazafi volt.


May János  Honvéd százados

Alsóörsön él egy helyi hagyomány, mely szerint a császáriak May Jánost Kossuth Lajos segédtisztjét bekerítették Alsóörs és Lovas határában a Balaton-parton; ő pedig egy nádkunyhóba menekült, azt gyújtotta magára és úgy halt meg. A történelmi tények alapján valójában 1851-ben Bécsben letartóztatták és haditörvényszék elé állították. Felségárulással, forradalmi szervezkedéssel vádolták, ezt a bíróság több bizonyítékkal is alátámasztotta, de nem ismerte el bűnösségét és megtagadott minden vallomást. Azért, hogy társait mentse, bár kegyetlenül megkínozták, még erőszakkal sem tudták vallomásra kényszeríteni, börtöncellájában öngyilkosságot követett el. Felgyújtotta ágyának szalmazsákját és tűzhalált szenvedett. Bárhogy legyen is, May János honvéd százados, Kossuth Lajos segédtisztjének emlékét kegyelettel őrzi Alsóörs lakossága, hiszen a hazáért és a szabadságért halt hősi halált.

V.E

forrás: alsóőrsi hírlap