Papodi kilátás! – 2014

Posted on Posted in Programok, Túra

Kerékpártúra a Papod-hegyi Vitéz Bertalan Árpád kilátóhoz. Április 13.
Kerékpártúra a Papod-hegyi Vitéz Bertalan Árpád kilátóhoz a Veszprémi Kerékpáros Egyesület szervezésében. Az időpont: 2014. Április 13.

Az útvonal:
Veszprémből a csatár hegy alatti földúton indulunk Márkóra.

Ezen a szakaszon végig a séd partján haladunk egészen a Márkói malomig, majd átosonunk a völgyhíd alatt és aszfalton kúszunk fel Hárskútra, ahol egyik kedvelt helyünkön megpihenünk. Étel, ital miegymás… Az erőgyűjtést követően Lókút felé vesszük az irányt, de még bőven a falu előtt letérünk a „fő” útról és bevesszük magunkat a sűrűbe. Kiválóan járható földút vezet a kilátóhoz. A tető előtti utolsó 3-4-száz méter meglehetősen meredek, de onnan már nem fordulunk vissza…

Maga a kilátó is komoly esztétikai élményt nyújt, nem beszélve arról a látványról, amit a tetejéről kapunk. Pazar! Miután kigyönyörködtük magunkat a tájban, megindulunk lefelé. Szinte Veszprémig folyamatosan gurulunk. Nagy élmény lesz.
Hárskútról visszafelé Márkó előtt befordulunk a lőtér felé, ahol hibátlan murvás úton érünk Jutas pusztára. Itt amennyiben marad egy percünk leróhatjuk tiszteletünket a Veszprém légterében hősi halált halt repülősök emlékműve előtt.

A táv: cc 45-50 km. vegyesen aszfalt, föld és murvás utakon. Országúti kerékpárral nem ajánlott. A túrát közepesen nehéznek ítéljük. A tempó ugyan kirándulós lesz, de mivel bőven van benne szintemelkedés, egy kevés állóképesség feltétlenül ajánlott. Kicsi gyerekkel nem ajánljuk, mert nincsenek alternatív „menekülő” útvonalak. Víz vételi lehetőség Márkón, illetve Hárskúton lesz. Kulacsot és némi harapnivalót mindenki hozzon magával.

Az indulás:
Április 13.
Gyülekező 09:45-kor. Veszprém Nelson Bike Kerékpárszaküzlet. Almádi út 40.
Indulás 10:00-kor
Várható visszaérkezés a Házgyári úthoz: kb. 15:00

Túra szervező: VKE-NELSON Veszprémi Kerékpáros Egyesület.
Túravezető: Hapl Tamás
érdeklődni:

Túránk a VERGA Zrt. támogatásával valósulhat meg.

Egy-két szó magáról a kilátóról:

A Bakony északi részén találhatók a hegység több száz méter magas csúcsai, köztük az egyik legmagasabb, a Papod hegy csúcsa is, amelynek magassága 646 m. Ezen a csúcson található a VERGA Zrt. által saját erőből létrehozott impozáns kilátó.
Az 1956 cm magas, borovi fenyőből készült építményhez panorámaterasz is társul. Magasságának köszönhetően minden irányba csodálatos panoráma tárul elénk. Északi irányba látható Zirc városa, a Kőris-hegy, a Som-hegy és a Pannonhalmi Apátság. Északkeletre látható tiszta időben Környe és a Tési-fennsík szélkerekei. Keleti irányba Várpalota és a lőtér található. Déli irányba tekintve megpillanthatjuk Veszprémet és a balatoni panorámát egészen a déli partig.

Nyugati irányba előtűnik a Kab-hegy, valamint északnyugatra a Somló is. A Papod hegy csúcsa a kilátóval Veszprém városából jól látszik. A kilátóhoz számtalan turistaút vezet. Ezeket akár csoportosan, akár egyénileg is meg lehet közelíteni. A kirándulás garantáltan meseszép élményekkel gazdagítja az odalátogatót.

Amit a névadóról érdemes tudni:

Vitéz Bertalan Árpád
Pozsony, 1898.10.20. – Jutas, 1941.04.12.
Őrnagy. Az I. világháború egyik legendás hőse, a magyar ejtőernyős fegyvernem megszervezője.

Az első világháború után, mint hivatásos tiszt a régi hadseregből a nemzeti hadseregbe lép, és a győri gyalogezredben szolgál. 1922. augusztus 15-én avatják vitézzé, szeptemberben előlép főhadnaggyá, 1927. november elsejével századossá.
1938-tól a honvédség elit alakulatának, az ejtőernyős egységnek megszervezője és kiképző parancsnoka Szombathelyen, majd Pápán.

A csupa önkéntesekből álló, fiatal sportembereket magába foglaló alakulat tagjai különleges kiképzést kapnak közelharcból, mesterlövészetből és minden terhelés elviseléséből.
1939. novembertől őrnagy. A Veszprém-Jutaspuszta repülőtérről 1941. április 12-én a Délvidékre indul bevetésre öt géppel az ejtőernyős zászlóalj. A vezérgép közvetlenül a felszállás után megbillen, lezuhan és kigyullad. A katasztrófában a repülőgép személyzete, Bertalan Árpád harccsoport-parancsnok és 15 ejtőernyőse hősi halált hal.
A Magyar Királyi 1. Honvéd Ejtőernyős Zászlóalj a tragédia után parancsnoka nevét veszi fel, így 1941. május 17-étől megnevezése: Magyar Királyi vitéz Bertalan Árpád 1. Honvéd Ejtőernyős Zászlóalj.
Sírja a budapesti Farkasréti Temetőben található.

katt a képre.

V.E.