Éljen Május elseje, a bringatúra ünnepe! – 2014

Posted on Posted in Programok, Túra
Kerékpártúra Május 1.-én a Tihanyi Apátsághoz.
Az útvonal:
Veszprémből Balatonalmádin keresztül Alsóörse tekerünk, ahol reményeink szerint csatlakozik hozzánk egy nagyobb bringás társaság. Rövid eligazítás után irány Tihany. Végig a balatoni bringakörúton haladunk, gyakorlatilag egészen a faluig. (Tihany) Itt megpihenünk és gyönyörködünk egyet a Pazar kilátásban, ami az Apátság mellől terül elénk.

Lehet enni, inni, fagyizni. Miután ezzel megvolnánk, Aszófőre kerekezünk, ahonnan a Római úton megyünk át Füredre, illetve onnan Csopakra. Itt megnézzük a működő Plul féle vízimalmot.
Alsóőrse szintén a felső (Római) úton megyünk vissza, érintve Paloznakot és Lovast.
Miután elköszöntünk a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület kerékpárosaitól, Almádit érintve hazatérünk Veszprémbe.
A táv:   
65 Km. 95%-ban aszfaltozott úton. 5%-ban jó minőségű murvás úton.
A túra könnyű, laza tempójú lesz.
Az indulás
Május 1. 09:00-kor. Veszprém Nelson Bike Kerékpárszaküzlet.  Almádi út 40.
Csatlakozás Alsóörsön:         09:45-kor
Várható visszaérkezés Veszprémbe  kb.17:00-18:00  óra.
Túra szervező:  VKE-NELSON Veszprémi Kerékpáros Egyesület.
Túravezető:  László Tamás
érdeklődni: 0630-227-9152
Túránk a Balatoni Turisztika Egyesület „NYITOTT BALATON” programjának keretein belül valósul meg.
Mindenkit szeretettel várunk!
A Plul-malom

Kisfaludy u.16.sz. Az 1277. május 12-i csereszerződés szerint a Nosztréba vezető út alatt kettő malom épület volt. Jelenleg a Nosztori-völgybe vezető út alatt három malomépületünk van, ebből minden bizonnyal kettő alapjaiban több mint 700-éves. 1588-ból ismeretes,hogy a csopaki Gellért Illés malomadót fizet a tihanyi várnak. Valószínű tehát, hogy a török időkben is legalább egy malom működött a csopaki malmok közül.
A veszprémi Káptalannak 1082-re datált és később hamisnak bizonyult oklevelében is három csopaki malmot említenek. A Séd vízfolyása évezredek óta változatlan. Még a rómaiak is a Séd mellé építették a téglaégető kemencéjüket. Így tehát évszázadok óta egy helyen vannak malmaink, még ha újjáépítették is, ahogy ezzel a malommal történt. Molnár Kálmán, kinek a mai Vígmolnár Csárda alatt is volt a malma,1910-be elbontatta az itt lévő öreg malmot és épített a helyére egy újat.

Mivel lányát Plul Vilmos vízimolnár vette feleségül, így a malom a Plul Családé lett. Az 1950-es években elveszik Plul Jenő és Kálmán malmát, államosítják és bérlőnek adják ki. Az utolsó bérlő Sebők József még az 1970-es években működtette e malmot. Ma berendezésében is ép, látogatható ipari műemlék, helytörténeti gyűjteménnyel gazdagítva.

(forrás: Steinhausz György)
Vízimalom (Plul malom)
8229 Csopak, Kisfaludy u. 16.
Tel: + 36 30/617-7017