Kelet Bakonyi barangolás csakazértis… – 2014

Posted on Posted in Programok, Túra

Július 6. Kerékpártúra a Bakony keleti lankáin, a Veszprémi Kerékpáros Egyesület szervezésében.
Az eredeti időpontunkat ugyan elmosthatta az eső, de a túra kedvünket soha. Ezért új időpontban csakazért is elmegyünk a Bakonyba!

Az útvonal:
Veszprémből indulva kerékpárúton érintjük Gyulafirátótot, majd a „hátsó” úton jutunk el Hajmáskérre. Innen szintén gyér forgalmú út vezet Ösküre, ahol ideig-óráig véget is ér az aszfaltkoptatás. Várpalotára már jó minőségű murvás (lőtéri) makadámon megyünk át. Itt mély levegő és irány Tés, a Bakony legmagasabban lévő települése. Izzasztó lesz, de a Tési italmérő egységben majd feltöltjük szénhidrát és egyéb raktárainkat. Jó hely, már teszteltük… ám, előbb megnézzük a vadonatúj Tési kilátót, ami a Papodi testvére, majd betámadjuk a már említett „presszót” és jól kipihenjük magunkat. Ezután lesz igazán érdekes a túra. A Mórocz-tető megmászása már gyerekjáték, pláne annak tudatában, hogy ezután szinte szabadesésben haladunk Alsóperére, és onnan Eplénybe, a sípályához. Reméljük, hogy nyitva lesz büfé, ahol ehetünk, ihatunk, mulathatunk. Amennyiben mégsem, akkor csak nyújtózunk egyet és megyünk tovább. Ebben a kataszrófális esetben (zárva a kocsma) betérhetünk Eplény valamelyik hasonló helységet. Ezt egyelőre opcióként kezeljük, és majd adott helyzetben döntünk róla.
A hazafelé, az idő szorítása és a tempó fokozása miatt a 82-es főúton megyünk Rátótig, és a bringaúton Veszprémbe. A 82-es olyan mint a medve. Nem játék! De ha használjuk az eszünket, nem lehet semmi baj.
A táv:
85 km 950 méter szintemelkedéssel. Lefordítva: Nehéz túra, amit csak gyakorlott kerékpárosoknak ajánlunk. Az útvonal kb fele-fele aszfalt és erdei murvás utak. Mountain bike-ot, vagy nagyon jó minőségű Cross trekking bringát igényel.
Bukósisak erősen ajánlott (szívesebben írnám, hogy kötelező) A 82-esen pláne nem okosság sisak nélkül tekeregni.
Indulás:
Július 6. Gyülekező 07:00. Indulás 07:30-kor a kádártai úti buszfordulótól. (Tesco aluljáró)
Várható visszaérkezés Veszprémbe. kb 15:00-körül
Túravezető: Prókai Attila
Érdeklődni: Prókai Attila [ kisbub@gmail.com]
Mindenkit Szeretettel várunk!
Túránk a Balaton Volán Zrt. támogatásával valósulhat meg.
Tés a Bakony legmagasabban fekvő települése. A falu határán fut az országos piros és kék túraútvonal, ezért a ,,bakancsosok” egyik kedvenc kiinduló pontja. Tés település kultúrtörténeti és turisztikai jelentőségét, hírnevét többek között a szélmalmok biztosítják, ugyanakkor a Gaja patak völgyében egyéb természeti értékek is várják a látogatókat.
A Tési Széchenyi Zsigmond-kilátó
A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. egy évvel ezelőtt útjára indított „A jövő a kezünkben van”közjóléti programjának egyik legfontosabb csoportját a turisztikai célú beruházások alkotják. Ezért új kilátókat, tanösvényeket és erdei kirándulóhelyeket hozott létre a társaság. A VERGA Zrt. célja a Bejárható Magyarország Programmal összhangban az attrakciófejlesztés, amely alatt a hazai természetjáráshoz és turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások kialakítását, fejlesztését és népszerűsítését értjük Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.
 
A kilátó Tés község belterületétől északra található. A nagykiterjedésű bükkerdő területének peremét az Országos Kék Túra tárja fel, a terület látnivalóiból azonban nagyon kevés információhoz jutottak mindeddig az ide látogatók. A VERGA Zrt. ezért tartotta szükségesnek a Keleti-Bakony egyik szép panorámát nyújtó pontjának közelében a 18,48 m magas kilátó építését, valamint a 8 állomásból álló erdőismereti tanösvény létesítését.
Köszönjük!