DSC_1028

Megrendezték Soudal Cyclocross Magyar Bajnokságot

Posted on Posted in Verseny

Az elmúlt hétvégén, január 10-én, vasárnap Kőbányán rendezték CX-szezon legrangosabb versenyét, a ot, ahol a terep-specialisták mellett az országúti szakág legjobbjainak is szurkolhattunk a Bringaparkban.

A versenyen készült képeket nézegetve azon gondolkodtam, hogy egy osztrák tradicionális XCO versenyen a Langenlois környéki borosgazdák minden évben a boraikat szürcsölgetve -, és ugyanerre a többieket is bíztatva – állnak a pálya szélén, úgy szurkolnak a versenyzőknek. Nnnna. Hogy jön ide Langenlois és a gazdák? Hát például úgy, hogy ennek mintájára simán el tudtam volna képzelni, hogy a környékbeli kőbányaiak tundra-alsóneműben, usánkában (Tudja még valaki, mi az…? Megfejtés igény esetén e-Mailben) és forró teás termoszokkal szurkolnak a pálya mellett. XCO vs. CX… Nadekérem, ahogy Manó szokta volt mondani: MTB isn’t indoor sport… J És ezek szerint a CX sem… J

A hozzáértők szerint ehhez a versenyhez tökéletes helyszín a Kőbányai Bringapark, ahol az elmúlt három szezonban összesen nyolc cyclocross versenyt rendeztek. A Bringaparkban kijelölt 2,6 kilométeres nyomvonal egyebek mellett egy gokart pályán, egy szánkó dombon, néhány palánkon és egy meredek töltésen is átvezetett. A pálya rövid ugyan, de mint tudjuk, nem a méret a lényeg, hanem a technika, márpedig a terep technikás, és részben a megolvadt hó, részben a masszívan tapadó sár kihívásokkal teli versenyt ígért.

Sokan előre borítékolták, hogy a bajnoki mezért folytatott küzdelemben izgalmas Pelikán-Búr-Lovassy csata várható, és ez forró perceket ígért a fagyos időben is… Aztán a várakozásnak némileg ellentmondó eredmény született, de ne szaladjunk az események elébe…

Ami a gyengébbik nemet illeti, azt gondolom, nem nagyon akadt, aki Benkó Barbi ellen nagyobb összegben fogadott volna, és ne a huszonegyszeres (ezen belül ötszörös cyclocross) magyar bajnoknak ítélte volna oda a trófeát!

A tizenöt korosztályban megrendezett versenyen mi is képviseltettük magunkat.

Bokros Manó így emlékezik vissza a hétvégén történtekre:

A téli felkészülési időszak monotonitását kicsit színesítendő, beterveztük, hogy részt veszünk pár gyerekkel a CX OB-n. Sajnos nem volt túl nagy tolongás az ötletre, főleg a korai licencváltás miatti macera okán, ráadásul az időjárás sem kecsegtetett sok jóval. Az előző napok havazása, majd az ezt követő eső és olvadás klassz CX viszonyokat teremtett a kőbányai pályán.

Végül Tóth-Almási Piroska, Tóth-Almási Boglárka, anyukájuk Pénzes Erzsébet, valamint Bokros Csenge képviselték egyesületünket.

A hideg és a vizes/sáros körülmények ellenére elég népes volt a mezőny, a szurkolók is fergeteges hangulatot teremtettek, a rendezés és a versenypálya is profira sikerült.

A megérkezést követően gyors sátorállítás és bemelegítés következett, majd kezdődtek is gyerekrajtok, ahol U11-ben Piroska, U13-ban Bori révén voltunk érdekeltek.
A Tóth-Almási lányok magabiztos versenyzéssel meg is szerezték első bajnoki dobogós helyezéseinket, mindketten harmadik helyen végeztek.

Bokros Csenge az U17 korosztályban (lányoknál nem volt U15, így a nagyokkal versenyeztek és lettek értékelve) együtt rajtolt az U15-ös fiúkkal, a hobbi és a mater 2-3 kategóriákkal.

A rajtot követő tumultusból jól jött ki Csenge és sikerült beállni egy fenntartható versenytempóra. Sokat nem kockáztatva – bár 3-4 elcsúszás/esés így is összejött – egyenletesen hajtotta köreit, tudván, hogy a két előtte lévő U17-es lánnyal nem egy súlycsoport és harmadik helyét megtartotta a célvonalig, megszerezve a csapat harmadik bronzérmét.

Pénzes Erzsébet ugyanebben a futamban hobbi női kategóriában a dobogó legfelső fokára állhatott.

Gratulálunk!

Lám, az internet tér és idő nélküli, így simán meginterjúvolom (milyen fura egy szó) kedves barátomat – az XCO versenyekről ismert fotóst Máhr Attilát is – a közeli Gödöllőről, akinek Peti fia nem mellesleg szintén versenyez a Bike Zone-ban:

Nagyon CX-s volt az időjárás! Eső, sár, jég, hó és több mint 150 bringás … Néhány szakaszt és akadályt kivettek a szervezők az utolsó pillanatban, hogy csökkentsék a balesetek lehetőségét. Profi szervezés, jó pályavezetés. Az egyetlen szánkódombot 3* kellett megmászni, egyébként meg nyélen menni a köztes szakaszokon. És néhány kanyargós szakasz fák között. Lovassy labdába sem tudott rúgni … Kovács Attila épp átigazolt hozzánk és egyből egy 2. helyet húzott be a M1-ben. A gyerekeknél meg hál Istennek a mieink igen sok érmet hoztak el smile hangulatjel Ja és sok-sok szurkoló volt, ami már igencsak ráfér erre a sportra. J

Naja… mi meg a VKE-Nelson-Pepperl-Fuchs MTB Team versenyzői sikereit favorizáljuk, de hát, minden szentnek maga felé… J

A felnőttek között végül Benkó Barbara és Buzsó bújhatott bajnoki mezbe. Ha még hozzávesszük Bokros Csengét is (lány U17!, 3.hely), mondhatnánk, hogy tarolt a névsor eleje, de akkor méltatlanul hallgatunk Tóth-Almási Borbála (lány U13), Tóth-Almási Piroska (lány U11) harmadik helyezéseiről, ami nagy igazságtalanság lenne! Szintén gratulálunk Pénzes Erzsébetnek, aki hobby kategóriában állhatott a dobogó legmagasabb fokára!