5

Felsőtárkány XCO – 2016

Posted on Posted in Verseny

Az egész szezont tekintve, tőlünk legtávolabb ez a verseny volt, így már szombaton felutazott Felsőtárkányba az egész junior különítmény, ismét Takács és Dolezsai Balázzsal kiegészítve.

1

Az elmúlt héten nem volt valami jó idő, sokszor esett itthon és ez pénteken Eger környékét is elérte, tehát szombat délután megérkezve vizes, csúszós pálya fogadott minket. A gyors kipakolást és berendezkedést követve el is mentünk pályát járni. A szállásunk pályaszállás volt. De most tényleg, szó szerint a házból kilépve ott húzódott a pálya egy része. Sok változtatás a nyomvonalban nem történt idénre, viszont egy technikai elemmel, egy ugratóval bővült a pálya, így még jobb lett. Szombaton még egy-egy szakasz problémás volt a vizes talaj miatt, az ugrató is inkább csak leléptetés volt és az egyik emelkedőt nem is lehetett kitekerni (később ezt ki is vették a pályából). Este egy közös vacsora, tábortűz mellet, amire pizzát rendeltünk, egyszóval a hangulattal most sem volt gond. Nagyjából sikerült is mindenkinek emberi időben ágyba kerülni.

4A reggelt Pedro egy kis szereléssel kezdte, – amihez kapott bőven támogatást és szakértőket – mivel a hátsó féke még szombaton, a pályajárás alkalmával bemondta az unalmast. Manó adta neki oda a sajátját, akinek ezúton is köszönjük, jó szolgálatot tett. Este szerencsére nem esett az eső, azaz reggelre tökéletes lett a pálya. A csapat felállása hasonló volt az eddigi versenyekéhez.

A napot Piru kezdte, aki a 4. helyen ért be az U11-es lányok között.

Őt követték U13-asaink ahol a fiúknál Kiss Ádi 7. lett. A lányoknál Bori nagyot küzdött és idén először dobogóra álhatott harmadikként. Fruzsi ugyanitt 7 helyezést ért el.

Az U15-17-es futam délben rajtolt. U15 fiú kategóriában Geri 8., Csabi 12. helyen ért be. A lányoknál, szépen magyarosan szólva ismét kimaxoltuk a dobogót Csenge, Kata, Laura sorrendben. U17-ben csak a fiúknál voltunk érdekeltek ahol Fülöp Ádi 9., Norbi pedig a 13. helyen fejezte be a versenyt.

7Az Elit/U23, és U19 futamok délután fél három környékén rajtoltak. Itt már szép számban volt külföldi versenyző is, akiket a C2-es minősítés vonzott ide a pontok gyűjtésére, főleg Szlovákiából és Csehországból. Az izgalmas versenyről gondoskodott az időjárás is, ugyanis a verseny utolsó harmadáig alapvetően jó időben, száraz körülmények között hajthattak, ám jött egy nagy zivatar, ami még egy kicsit megkeverte a lapokat. A pálya pillanatok alatt jégpálya-szerűvé vált a folyós, csúszós sár miatt, és akik optimistán a száraz körülményekre tervezett gumikkal mentek, azokra bizony nehéz körök vártak.

Pedro végül a 10. helyen fejezte be a versenyt, két versenytársát legyőzve, akik eddig rendre előtte végeztek. Sokáig versenyben volt a 9. helyért is, de végül a körülmények nem neki kedveztek. Viszont, most sem görcs, sem defekt nem hátráltatta, így „mindent a pályán tudott hagyni”.

Takács Balázs már nem volt ilyen szerencsés, egy erős, jó kezdés után defektet kapott a második körben a pálya elején, így sok időt vesztett, míg visszagurult a technikai zónába ahol kereket cseréltek. Ezután már érthető módon kicsit vesztett a motivációból és kicsit visszaesett. Végül a 19. helyen fejezte be a versenyt az erős mezőnyben.

Dolezsai Balázs szép, egyenletes köröket futott egészen az eső megérkeztéig és a 17. helyen ért célba.

 9A verseny után persze nem volt még vége a napnak, hiszen a szakadó esőben a vizes sátrak lepakolása és a saras bringák leápolása miatt akadt még tennivaló bőven. Útközben megálltunk még egy kis falatozásra, erőtartalék gyűjtésére. A szomszéd asztalnál három orosz embercsempész diskurzusától és a vagy húsz burkába öltözött arabul csármázó túristától aztán felbátorodva, inkább autóba ültünk, és ripsz-ropsz tizenegyre haza is érkeztünk…

Mindenkinek gratulálunk az elért eredményhez!

(Attila)