Pilis

Pilisszántó XCO C1 – 2016

Posted on Posted in Verseny

Izgalmasnak ígérkezett a Pilisszántón rendezett, egyben a felnőtt kupasorozat első állomásául szolgáló UCI C1-es minősítésű XCO verseny. A verseny két napos volt, szombaton a Masterek illetve az U13-as kategóriával bezáróan a gyerekek mérettethették meg magukat, másnap pedig U15-től felfele és az Elit versenyzett. Ebből adódóan csapatunk kettévált és voltak, akik már szombaton pályát jártak, versenyeztek. Később kiderült ők jártak jól, hiszen még 23 fokban, száraz pályán és napsütésben tekerhettek.

Aznap három korosztályban voltunk érdekeltek. Az U11-es lányoknál Tóth-Almási Piroska öregbítette egyesületünk hírnevét egy fantasztikus 2. hellyel. Nővére, Bori az U13-as lányok között a 4. helyen érkezett be, ami megint csak szép eredmények mondható, lévén hogy második XCO versenyén vett részt. Az U13-as fiúknál két versenyzőnk is volt Kiss Ádám és Bányai András. Mindketten jól kapták el a rajtot és az első kört a 6. és 7. helyen fejezték be. Ezt követően kicsit elfáradtak, ami betudható a szezon első versenyéből adódó drukknak, amikor még nem tudja az ember igazán, hogy mennyit vállalhat. Azonban a visszaesés szerencsére nem volt nagy és kettejük párharca még egy izgalmas versenyt hozott. Végül Ádi 8. Andris a 9. helyen futott be.  A nap végén Pénzes Erzsébet indult még, aki elhozta egyesületünk számára a hétvége legjobb eredményét, ugyanis megnyerte a Master női kategóriát.

Pilis1

Vasárnap a csapat maradék része is megérkezett a verseny helyszínére. Minket kellemes 4 fok és havas eső fogadott, az egy nappal előbbi meleg szinte elképzelhetetlenül távolinak tűnt… A csapatsátrat soha nem látott gyorsasággal állítottuk fel, még ha ezt olyan kényszerítő körülmények is sürgették, hogy különben 3 perc alatt teljesen átfagytunk és átáztunk volna. A pályajárást senki sem kívánta nagyon, de látatlanban nehéz versenyezni, így felszívtuk magunkat. Visszaérkezve néhány nagyobb sárfolt a ruhákon árulkodott arról, hogy némelyünknél nem csak a gumi érintkezett a talajjal…

A napot U15-ös versenyzőink kezdték. Fontos megjegyezni, hogy az előző nappal ellentétben aznap már jóval nagyobb számban voltak külföldi versenyzők is. Közülük a legerősebbek a csehek és a szlovákok voltak, mi sem mutatja ezt jobban, hogy az U17-es fiú-lány kategóriát leszámítva az összes első helyet ők szerezték meg. A lányoknál és a fiúknál is hárman-hárman képviseltek minket. Előbbiben Csenge végzett a legjobb helyen, a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben a 6. helyen végzett. Őt követte Kata a 7. helyen, majd Laura, tőlük kicsit lemaradva a 11. helyen. A fiúknál Vajda Gergő 13., Hegedűs Csabi 16., Kovács Boldizsár pedig a 17. helyen végzett.

U17-ben Fülöp Ádám szerepelt a legjobban, aki a 17. helyet szerezte meg, ami magyarok között a 9. pozíciót jelenti, neki sincs min szégyenkezni! Kozma Norbi technikai probléma miatt a verseny feladására kényszerült.

U19-ben Peti igyekezett minél jobb eredményt elérni. A rajtot jól elkapta és viszonylag jó helyen is tudott menni, ám az első körben egy apróbb figyelmetlenség miatt a csirkeútra tévedt, így bukva két helyet, majd rögtön ezt követően a második körben a pálya felénél defektet kapott és a beszorult kerék nem másodpercekben mérhető cseréje miatt, már nem tudta magát visszaküzdeni.

Végül a napot U23/Elit futamok zárták. Itt Dolezsai Balázs felnőttben, illetve Takács Balázs U23-ban versenyzett a csapatból. Előbbi 29. utóbbi pedig 30. lett, de ezek az eredmények a két kategória abszolút eredményét jelentik.

A verseny, amint az elején jeleztem, C1-es verseny volt. Ez azért érdekes, mert néhány apró, ám bosszantó elem hiánya sajnos nem öregbíti a magyar versenyszervezés hírnevét. A rajtszám nélküli pályabejárók talán nem tűntek fel a pályabíróknak, és az sem kizárt, hogy a rajt környéki pillanatokban sem bír elhallgatni a duc-duc zene, és a szpíker, pedig húsz másodperc csend esetleg segíthet a koncentrálásban, vagy a sípszó észlelésében. Amire én gondolok, az a kerékpármosó. A parkoló melletti artézi kút a legnagyobb jóindulattal sem tekinthető megoldásnak, és mivel a verseny végén igencsak saras volt a technika, jövőre nézve érdemes lenne megfontolni valami európaibb megoldást…

A többi kép is hamarosan érkezik…

(Attila)