Rajt után

VESZPRÉMI GYEREKEK A „DARÁLÓBAN”

Posted on Posted in Verseny

A március 11-12-én Milánó egyik parkjában, a Monte Stellán megrendezett Internazionale d’Italia második futamaként megrendezett La Montagnetta di San Siro versenye egyben a VKE utánpótlás versenyzőinek idei első megmérettetése is volt. Az olasz versenyrendszer érdekessége, hogy a magas indulói létszám miatt külön rajtoltatják és értékelik az utánpótlás korosztályban születési év szerint a versenyzőket. Legtöbbször százötven feletti az egy rajtban indulók száma, ami a futam során az első pillanattól rendkívüli izgalmakat ígér, mivel a magas létszám kicsit agresszívabb versenyzői hozzáállást kíván.

A csapat

 

Az első futamban induló Bokros Csenge Annát egy adminisztrációs hiba miatt utolsónak szólították be.

Bokros Csenge„A tavalyi ötödik helyezés után bíztam egy dobogós helyezésben. Akkor egy hármas sprintben alulmaradtam, most viszont folyamatosan jöttem előre. A futam során nem csak a pálya nehézségeit kellett leküzdenem, hanem az előttem haladó gyengébb képességű versenyzők kikerülése is időbe telt. A versenyem kétkörös volt, az utolsó emelkedő előtt elkerültem két társamat, de a mászás végén– immár a harmadik helyen haladva – egy előttem küzdő kisgyerek miatt le kellett szállnom. Ekkor valaki hátulról belém jött, és elestem. Azonnal felpattantam a bringára, de nem tudtam elindulni, mert hátul leesett a láncom és beszorult. Amíg a technikai problémával küzdöttem, öt ellenfelem is visszaelőzött, és az utolsó lejtőn már nem tudtam hátrányomat ledolgozni, végül a nyolcadik helyen végeztem. Hatalmas csalódás volt ez nekem, viszont nagyon sok erőt ad nekem, ezért alig várom a következő versenyt.”– emlékezik vissza Csenge.

A következő futamban U17-es versenyzőink, Fülöp Ádám, Baranyi Áron és Kiss Kata rajtoltak.

 

Az első nemzetközi versenyén tapasztaltakról Ádám így mesél:

Fülöp Ádám„Nagyon furcsa volt és szokatlan, hogy a rajtban ilyen sokan voltunk. A kaotikus startot követő tömegbukásból szerencsésen kimaradtam, viszont az első emelkedőn képződött dugó miatt kénytelen voltam én is tolni a kerékpárt. Ezután felvéve a verseny ritmusát, próbáltam a maximumon menni és jobb pozícióba kerülni. A kedvenc részem a hegytetőn lévő BMX-szekció utáni nagy ugrató, és az azt követő gyors lejtő. Nagyon sokat tanultam, rengeteg tapasztalattal gazdagodtam. Igyekszem ezeket a következő versenyeket majd kamatoztatni.”

 

A többszörös magyar bajnok Baranyi Áron első versenyén indult veszprémi színekben:

Baranyi Áron„Könnyen beilleszkedtem a csapatba, hiszen mindenkit ismerek már korábbi versenyekről, a mountain bike sport közössége olyan, mint egy nagy család. Ami a versenyt illeti, a  szezon elejéhez képest sem éreztem magam jó formában. Meglepetésként ért első olasz versenyemen, hogy a hazai pályán induló versenyzők ennyire korai időszakban is ilyen jó formában vannak. Szerintem ez annak köszönhető, hogy az olaszok hazai pályán sokkal motiváltabbak, mint bármelyik nemzet. A rajtnál nagyon rosszul helyezkedtem, az első körben emiatt sok embert kellett lekerülnöm. Első U17-es versenyemen még nem igazán tudtam az erőmet beosztani. A legjobban az alsó BMX-es rész ugrató sorozata tetszett, ahol nagy tapsot kaptam egy látványos megoldásomért. Jó kis tanuló-és felkészülési verseny volt!”

 

Kiss Kata szintén első U17-es versenyén indult:

Kiss Kata„A rajtok között túl nagy szünetek voltak, ezért már az első kör után nem sokkal leköröztek az U17 másodévesek. Emiatt nem nagyon tudtam a versenyre koncentrálni, mert a hátulról érkező fiúk kizökkentettek a saját ritmusomból. Ebben a mezőnyben a lányok is szokatlanul agresszíven versenyeznek, amit szintén szokni kell. Összességében nagyon tetszett az egész versenyhétvége.

 

 

Zoboki Peti első éves U23-asként C1 besorolású futamon indult, ahol nem kisebb versenyzőkkel, mint a helyiek nagy kedvence, Marco Aurelio Fontana, vagy a későbbi győztes, Florian Vogel állhatott rajthoz.

Zoboki Péter„Óriási élmény volt számomra ilyen nevekkel együtt versenyezni, hatalmas és férfias küzdelmek zajlottak a pályán, nagyon élveztem! Már a rajtbeli izgalmakat is jól leírja, hogy amikor lepillantottam az órámra, az tejsav-küszöb közeli pulzusértéket mutatott… J Az első kör igen kemény volt, de a számomra ideális körülmények, mint a poros, dinamikus pálya és a leírhatatlan hangulat miatt nagyon tetszett. Szezon eleji versenyhez képest kihoztam belőle amit lehetett. Értékes tapasztalatokkal gazdagodtam, itt nem a „légyszi, engedj el”, meg a „jobbról jövök” megy, itt keményen meg kell küzdeni az ideális ívért, vagy a pozíciókért. Nagyon várom a következő ilyen versenyt!”

 

Toldi Tamás„Ezen a versenyen fantasztikus pályával, és hihetetlen hangulattal találkoztunk! – meséli tapasztalatait Toldi Tamás edző. A nevezést kicsit „olaszos” lazasággal és csúszással kezelték, és a napokkal korábban visszaigazolt helyünkre sem akartak beengedni minket, de aztán – szerintem ezt is tévedésből – a versenyistállók A-zónájában jelölték ki a zónánkat, olyan nemzetközi csapatok közé ékelve bennünket, mint a Focus XC Team, a lengyel Kross, a Fontanával felálló Bianchi, vagy a Felt Thomas Litscherrel, miközben a Merida, vagy a komplett francia csapat valahol a sétányon táborozhattak, jóval távolabb a rajtközponttól. A startok időbeli ide-oda tologatása plusz izgalmakat hozott, szerencsére versenyzőink könnyen feldolgozták. Külön örülök, hogy a csapat ilyen jól összekovácsolódott, és ennek köszönhetően nagyon jó hatással voltak egymásra a gyerekek. Jó érzés volt látni, hogy a srácok élvezik a versenyt és keményen küzdenek.”

 

Bokros Manó„Tudtuk, hogy ez egy nehéz menet lesz, a célunk az volt, hogy korán el tudjuk kezdeni a verseny-kilométerek gyűjtését – kezdi összefoglalóját Bokros Manassé edző. Fontos, hogy a formálódó versenycsapat tagjai külföldi versenyingereket kapjanak, a nehezebb pályákon, keményebb és nagyobb létszámú mezőnyben szokják a nagyobb terhelést, versenystresszt. Mi edzők elégedettek vagyunk a gyerekek teljesítményével, ahogy ebben a „darálóban” helyt álltak.”

 

„Évek óta kísérem a csapatot versenyeire, ezúttal egy meglepetés is jutott a gyerekeknek a végére – meséli Zoboki Attila, a VKE marketigese. Sikerült megszerveznünk egy gyár- és múzeumlátogatást a Milánóhoz közeli Cambiagoban. Egy évtizedek óta kerékpárokat gyártó, tradícionális olasz családi vállalkozás vendégeiként a Colnago-nál jártunk. Összefutottunk a tulajdonos Ernesto Colnagoval is, aki pár mondat után korát meghazudtoló tempóval sietett el szemközti – Colnago logós kerítésű – házába. A gyár múzeumában ritkaságokat, prototípusokat, híres versenyzők ikonikus kerékpárjait csodálhattuk meg, de kiállítottak olyan darabokat is, mint a II. János Pál pápának készített kerékpár, vagy a karbon bringák hőskorát idéző, Enzo Ferrarival  (nem, nem csak névrokon…) közösen kigondolt konstrukció. Lehetőségünk nyílott a gyár munkájába is betekinteni, igaz, ez meglehetősen rövidre sikeredett, az ilyesmit gondosan elrejtik a kíváncsi tekintetek elől…”

A Colnago múzeumban

A milánói versenyhétvége tehát hasznos volt minden szempontból, a VKE-s versenyzők friss tapasztalatokkal, kíváncsian és újult erővel várják a következő megmérettetést!